Radio-Mikro

Radio-Mikro – Kaikkea antennin ja maan väliltä 1946–1992.

Monille helsinkiläisille ja muille eteläisen Suomen asukkaille Konala tuli 1970–1980-luvuilla tutuksi alueena, jossa toimi Radio-Mikron legendaarinen noutotukku. Radio-Mikro sijaitsi vuodesta 1946 alkaen useissa eri tiloissa Helsingin kantakaupungissa. Yrityksen toiminnan laajennuttua 1970-luvun alkupuolella alettiin etsiä varastotiloja keskustan ulkopuolelta. Sopivat tilat löytyivät Konalasta ja helmikuussa 1974 Radio-Mikron toimisto ja varasto muuttivat osoitteeseen Ristipellontie 17. Tilat rupesivat kuitenkin pian käymään ahtaiksi. Uudet laajemmat ja käyttökelpoisemmat tilat löytyivät Vihdintien toiselta puolelta Hankasuontieltä, josta saatiin vuonna 1977 vuokrattua useita suuria hallirakennuksia. 1980-luvun puolivälissä kiinteistönomistaja päätti myydä tontin ja niin Radio-Mikron omistukseen siirtyivät tontti ja kaikki sillä olleet rakennukset.


Radio-Mikron kassa-alue ©Yrjö Saraste
Toimitusjohtaja Yrjö Saraste ©Yrjö Saraste

Radio-Mikron Konalan noutotukku oli tarkoitettu ennen kaikkea yritysasiakkaille, mutta innokkaita ostajia tuli myös oppilaitoksista, virastoista ja valtion laitoksista. Tavaraa riitti edulliseen hintaan kaikille, myytävänä oli ”kaikkea maan ja antennin väliltä”. Vuonna 1988 Radio-Mikron keskusvarasto ja toimisto muuttivat Espoon puolelle Juvanmalmille. Konalan noutohallissa toiminta jatkettiin kuitenkin aina lokakuuhun 1992 asti. 1990-luvun alkupuolen laman myötä Radio-Mikro päätyi konkurssiin kuten tuhannet muutkin suomalaiset yritykset. Radio-Mikron toiminimen ostanut yritys käynnisti vuonna 1997 Ristipellontiellä liikettä uudelleen. Aika oli kuitenkin jo toinen, ja toiminta päättyi, ennen kuin se oli oikein ehtinyt alkaakaan.

Syksyllä 1975 Radio-Mikron toimitusjohtaja Yrjö Saraste oli muuttanut perheineen Konalan Kakshuhdantielle. Kesällä 2011 koti siirtyi lähelle Ristikkoa rakennettuun uuteen kerrostaloon, jossa vireä 97-vuotias Yrjö Saraste asuu edelleenkin.

Radio-Mikro-kirjaa voi ostaa Yrjö Sarasteelta hintaan 20 e

yrjo.saraste@kolumbus.fi

Radio-Mikron tilat ulkoapäin ©Yrjö Saraste